Δανειολήπτες

Αναζητούνται τρόποι για ελάφρυνση των δανειοληπτών

Τρόπους για τη ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με επιμήκυνση της διάρκειάς τους και άλλες ευεργετικές διατάξεις, φέρεται να αναζητά η κυβέρνηση όσο πληθαίνουν οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που λόγω της κρίσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

 

Διευκολύνσεις Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) προς δανειολήπτες

Την υιοθέτηση επιπλέον ρυθμίσεων αναφορικά με τη διευκόλυνση των δανειοληπτών εξετάζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εξαιτίας των μεταβολών που θα υποστούν στις αποδοχές τους από το ενιαίο μισθολόγιο οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Δικαστική απόφαση για διαγραφή χρεών άνεργης δανειολήπτριας

Νέα δεδομένα δημιουργεί απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας σύμφωνα με την οποία διαγράφεται το σύνολο των χρεών δανειολήπτριας προς τράπεζα (26.179,65 ευρώ).

Το Ειρηνοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.

 

Νέα αναστολή πλειστηριασμών έως 31/12/2010

Εως τις 31/12/2010, αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των €200.000, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με την ρύθμιση αυτή που αφορά το νομοσχέδιο για την διασυνοριακή πτώχευση, παρατείνεται κατά ένα εξάμηνο η αναστολή των πλειστηριασμών που έληγε στις 30 Ιουνίου.
Ευνοϊκή ρύθμιση για τους δανειολήπτες, γιατί θα δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους λόγω των δυσκολιών από την οικονομική κρίση, να ανακάμψουν και να καταφέρουν την διευθέτηση των οφειλών τους.

 

Aναβαθμίζεται η προστασία των δανειοληπτών με νέο νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση δίδεται από το ΥΠΟΙΑΝ σήμερα, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr, το Σχέδιο Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας &Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο αναβαθμίζεται και εδραιώνεται το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών στον τομέα της καταναλωτικής πίστης ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία τις διατάξεις της νέας Κοινοτικής Οδηγίας 2008/48/ΕΚ για τις συμβάσεις αυτές.

Νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εισπρακτικών εταιρειών

Σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές (πρώην εισπρακτικών εταιρειών) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με στόχο να θέσει φραγμούς στην ανεξέλεγκτη παρενόχληση των δανειοληπτών.

 

Νέα δάνεια για υπερχρεωμένους - Αντιπρόταση των τραπεζών στο Νομοσχέδιο για προστασία των δανειοληπων

Αντιπρόταση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των δανειοληπτών ετοιμάζουν οι τράπεζες, καθώς έχουν σχεδιάζουν να προσφέρουν νέα προϊόντα για την αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών.

Οι προτάσεις αναμένεται να καλύψουν όλους τους τύπους οφειλών ήτοι στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες αλλά και επιχειρηματικά δάνεια. Στόχος είναι η προσφορά μίας εναλλακτικής πρότασης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όρια της υπερχρέωσης και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τα δάνεια αυτά αναμένονται να διατεθούν τους πρώτους μήνες του 2010.

Αναμενόμενα χαρακτηριστικά των νέων δανείων είναι:

  • χαμηλότερα επιτόκια,
  • σημαντική περίοδος χάριτος,
  • δυνατότητα παράλειψης δόσεων,
  • η μεγαλύτερη διάρκεια και- σε κάποιες περιπτώσεις
  • αναδιαπραγμάτευση του ύψους της συνολικής οφειλής.

Παγώνουν πλειστηριασμοί για χρέη έως 200.000 ευρώ μέχρι τον Ιούνιο

 

Εξάμηνη παράταση του μέτρου αναστολής των πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και με το οποίο κυρώνεται -με τροποποιήσεις- η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδικότερα, οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες και εταιρείες παροχής πιστώσεων για απαιτήσεις έως 200.000 ευρώ αναστέλλονται έως τις 30 Ιουνίου 2010, ενώ η προηγούμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 προέβλεπε αναστολή των πλειστηριασμών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

 

 

Σε διαβούλευση η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων καταναλωτών που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους αντιμετωπίζει το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» που αναρτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του για διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους αρμοδίους φορείς μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ώστε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να κατατεθεί ως πρόταση νόμου -πλέον- για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.

 

Παράνομες οι χρεώσεις για έξοδα φακέλου για δάνεια αγοράς αυτοκινήτου

Σε άμεση επιστροφή εξόδων φακέλου καταναλωτικών δανείων και για την περίπτωση που η δανειοδότηση αφορά αγορά αυτοκινήτου θα πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες που επιβάρυναν τους πελάτες τους με τέτοια έξοδα, όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών και το ΙΚΝΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος.

 

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου
Designed and developed by: Infowonders