Τράπεζες

Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους φίλους σου?

Η παρακάτω είναι μία ιστορία που παρότι συμβαίνει στην Αμερική είδαμε ότι έχει πολλά κοινά με την ελληνική πραγματικότητα και τη μοιραζόμαστε μαζί σας για να σκεφτούμε μήπως υπάρχουν και άλλες λύσεις...

Οι τράπεζες καταλαμβάνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι ακινήτων στη γειτονιά μου. Ζω σε μία αστική περιοχή και μέσα σε τρισήμισι μικρά οικοδομικά τετράγωνα από το σπίτι μου υπάρχουν οκτώ τράπεζες. Δύο Chase, μία Wells Farge, μία Citi, μία HSBC, μία BANK of AMERICA, μία Sovereign και μία Capital One. Πηγαίνοντας δύο τετράγωνα παρακάτω, υπάρχουν δέκα ακόμα τράπεζες. Ακόμη μία  Chase και άλλη μία Citi.

 

Οι μικρές τράπεζες ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις για άμεση είσπραξη των οφειλών

Σε αδιέξοδο και πρόωρο επιχειρηματικό θάνατο οδηγούνται πολλές επιχειρήσεις, καθώς μερίδα μικρομεσαίων τραπεζών ακολουθώντας μια παρελκυστική πολιτική εμποδίζει την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων. Σε μια κρίσιμη περίοδο που η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα πάρουν τις απαραίτητες χρηματοδοτικές «ανάσες», οι μικρού μεγέθους τράπεζες ή αυτές που έχουν τη μικρότερη συμμετοχή στον συνολικό δανεισμό μιας επιχείρησης δημιουργούν εμπόδια και πλήθος δυσκολιών, απορρίπτοντας τα προτεινόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης. Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά «εκβιάζουν» τους μεγάλους δανειστές να αναλάβουν και τα μικρότερου ύψους δάνεια, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Κερδοσκοπία τραπεζών εις βάρος κατόχων πιστωτικών καρτών

Βάσει της υπουργικής απόφασης Ζ1-798/2008, απαγορεύτηκε η αναγραφή Γενικών Όρων Συναλλαγών οι οποίοι είχαν κριθεί ως καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Η υπουργική απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση καταβολής προμηθειών στις τράπεζες για την ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας.

Μετά την απόρριψη της σχετικής προσφυγής των διοικήσεων των τραπεζών από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, και βάσει στοιχείων, τα οποία δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος, "επτά τράπεζες προβαίνουν στη χρέωση υψηλότερου επιτοκίου για αναλήψεις μετρητών από ότι για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω πιστωτικής κάρτας".

 

Στην αντεπίθεση περνούν οι τραπεζίτες - Προς νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια

Στην αντεπίθεση σχεδιάζουν να περάσουν οι τραπεζίτες αποκρούοντας τη συστηματική και γενικευμένη επίθεση που δέχονται και οι οποίοι θεωρούν ότι αδικούνται από μια άνευ διακρίσεων κριτική. Hδη έχουν ασκήσει πιέσεις ώστε το οικονομικό επιτελείο να αντιμετωπίσει πιο ορθά τις τράπεζες και διαφαίνεται από τα νομοσχέδια που σχεδιάζονται ότι θα αναζητηθεί η χρυσή τομή. Ακόμη και στο θέμα της έκτακτης εισφοράς επικρατεί διχογνωμία κάποιοι ζητούν σκληρή στάση κάποιοι τραπεζίτες είναι πιο ελαστικοί.

Οι τράπεζες στηρίζουν το ελληνικό δημόσιο με τους φόρους επισημαίνουν χαρακτηριστικά και διευκρινίζουν ότι οι τράπεζες είναι οι μόνιμα σταθεροί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Να αναζητήσουν αλλού την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή τονίζουν χαρακτηριστικά.

 

Συστάσεις στην «Τειρεσίας» από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Συστάσεις προς την «Τειρεσίας», αλλά και δύο Τράπεζες, για τις προϋποθέσεις και το χρόνο εγγραφής αρνητικών οικονομικών στοιχείων πελατών των Τραπεζών στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» (ΣΟΣ) της «Τειρεσίας» απευθύνει ηΑρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

 

Συνυπεύθυνες οι τράπεζες στην έκδοση ακάλυπτων επιταγών

 Μετά από πολύ καιρό παρατήρησης του φαινομένου φαίνεται να ξεκινούν οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση της συνυπευθυνότητας της τραπεζών στην έκδοση των ακάλυπτων επιταγών. Η ενεργός εμπλοκή τόσο των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου που ταλαιπωρεί την αγορά και υποθηκεύει τις συναλλακτικές πρακτικές. 

 

 

 

Διαγραφή μέρους της οφειλής από τις τράπεζες με αντάλλαγμα πληρωμή του υπολοίπου

 Σε γενναιόδωρες διαγραφές δανείων προχωρούν οι περισσότερες τράπεζες, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις απώλειες από παλαιά δάνεια, που δεν αποπληρώνονται. Τα προγράμματα διαγραφών, αφορούν κυρίως οφειλές που δεν εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους ή ακόμα και δύο ετών και ως εκ τούτου, έχουν μικρή πιθανότητα επανείσπραξης και επίσης η τράπεζα δεν διαθέτει κάποια εξασφάλιση ή ο οφειλέτης δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.

 

Θετική - υπέρ των καταναλωτών η εισήγηση του Αρείου Πάγου για τα «χαράτσια» των τραπεζών

 Εκδικάστηκε στον Άρειο Πάγο στις 25/09/2009, η υπόθεση που αφορά συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Τράπεζας Πειραιώς όπου έχουν κριθεί καταχρηστικοί και σε δεύτερο βαθμό τρεις καίριοι όροι τραπεζικών συναλλαγών  που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα βασικές, καθημερινές και θεμελιώδεις συναλλαγές των καταναλωτών με τις τράπεζες.

Η εισήγηση είναι θετική υπέρ των καταναλωτών και επικυρώνει την εφετειακή απόφαση.
 

Κύριοι Τραπεζίτες οι πελάτες σας δεν καταλαβαίνουν πως κάνετε τις χρεώσεις!

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας στους τρεις πελάτες των τραπεζών έχει δυσκολία στη σύγκριση των χρεώσεων στο λογαριασμό του συγκριτικά με άλλες τράπεζες.

Η πλειοψηφία των τραπεζών δεν έχει φροντίσει να εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τις μεθόδους χρέωσης των υπηρεσιών.

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προβλέψεις επισφαλειών ύψους 2,3 δισ. από τέσσερις τράπεζες

Υπερέβησαν τα 2,3 δισ. ευρώ οι προβλέψεις που πήραν για το 2008 οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται το αντίστοιχο μέγεθος της Εθνικής που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη οικονομικά αποτελέσματα.

Σε σχέση με το 2007, καταγράφεται υπερδιπλασιασμός των προβλέψεων σε μια προσπάθεια θωράκισης των ισολογισμών εν όψει των άδηλων εξελίξεων σε οικονομία και αγορές. Η πολιτική διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών έγινε αυστηρότερη το τέταρτο τρίμηνο σε ένα περιβάλλον επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών και θα ενισχυθεί περαιτέρω στη διάρκεια του 2009.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν αύξηση των επισφαλειών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, καθώς όμως δεν μπορούν να προβλέψουν έστω με σχετική ακρίβεια την εξέλιξη της κρίσης και την αντίδραση των δανειακών χαρτοφυλακίων προχωρούν σε λήψη προληπτικά αυξημένων προβλέψεων. Κατά πόσο αυτές οι κινήσεις θα είναι επαρκείς, θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική ανάληψης κινδύνων που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια όταν το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό τόσο για την αύξηση των εργασιών όσο και για τη διατήρηση ικανοποιητικής ποιότητας των χαρτοφυλακίων.

Στις προτεραιότητες των τραπεζικών ομίλων αναδεικνύεται η ενεργή διαχείριση κινδύνων, στην οποία δεν είχε δοθεί η δέουσα σημασία από ορισμένες τράπεζες. Ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και αναδιαρθρώσεις δανείων είναι βασικές πολιτικές ενώ έμφαση δίνεται στην εφαρμογή αυστηρότερων πιστοδοτικών κριτηρίων με χαμηλούς ρυθμούς χορηγήσεων.

Στα αποτελέσματα της χρήσης 2008 που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα καταγράφεται, πέρα από την ενίσχυση των προβλέψεων, κάποια επιδείνωση των καθυστερήσεων χωρίς να φθάνει το επίπεδο που επισήμως έχει το σύνολο της αγοράς. Στο εννεάμηνο, οι επισφάλειες διαμορφώνονταν στο 4,8% των δανείων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτιμώνται τουλάχιστον στο 5% για το σύνολο του έτους.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου
Designed and developed by: Infowonders