Καταχρηστικοί Όροι

Έλεγχοι σε 4 τράπεζες για παράτυπες αναλήψεις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα έχει βάλει στο μικροσκόπιο της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για μονομερείς αναλήψεις του ποσού του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό απαιτήσεων τους.

Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (σ.σ.: δεν κατονομάζονται στο έγγραφο) κλήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να υποβάλλουν σχετικά υπομνήματα για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, και ιδίως των άρθρων 2 και 8 του ν. 2251/94, δηλαδή για παράνομη πρόκληση ζημιάς κατά την παροχή υπηρεσιών τους και τη χρήση καταχρηστικών γενικών όρων συναλλαγών.

 

Οι τράπεζες επιμένουν με καταχρηστικούς όρους σε βάρος των καταναλωτών!

Συνεχίζονται οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών, αν και γίνονται πλέον σε πιό περιορισμένη βάση. Ηδη η γενική γραμματεία Καταναλωτή ερευνά περιπτώσεις καταχρηστικών συμπεριφορών άλλων τεσσάρων τραπεζών, από τις πέντε που αρχικά ερευνούσε, διότι σε μία επιβλήθηκε χθές πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

 

Κερδοσκοπία τραπεζών εις βάρος κατόχων πιστωτικών καρτών

Βάσει της υπουργικής απόφασης Ζ1-798/2008, απαγορεύτηκε η αναγραφή Γενικών Όρων Συναλλαγών οι οποίοι είχαν κριθεί ως καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Η υπουργική απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση καταβολής προμηθειών στις τράπεζες για την ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας.

Μετά την απόρριψη της σχετικής προσφυγής των διοικήσεων των τραπεζών από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, και βάσει στοιχείων, τα οποία δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος, "επτά τράπεζες προβαίνουν στη χρέωση υψηλότερου επιτοκίου για αναλήψεις μετρητών από ότι για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω πιστωτικής κάρτας".

 

Θετική - υπέρ των καταναλωτών η εισήγηση του Αρείου Πάγου για τα «χαράτσια» των τραπεζών

 Εκδικάστηκε στον Άρειο Πάγο στις 25/09/2009, η υπόθεση που αφορά συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Τράπεζας Πειραιώς όπου έχουν κριθεί καταχρηστικοί και σε δεύτερο βαθμό τρεις καίριοι όροι τραπεζικών συναλλαγών  που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα βασικές, καθημερινές και θεμελιώδεις συναλλαγές των καταναλωτών με τις τράπεζες.

Η εισήγηση είναι θετική υπέρ των καταναλωτών και επικυρώνει την εφετειακή απόφαση.
 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κόκκινη κάρτα για τα «ψιλά γράμματα»

Εξακολουθεί να ισχύει η υπουργική απόφαση για την κατάργηση των «ψιλών γραμμάτων» σε συμβόλαια για δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πρόστιμα ύψους 10,2 εκατ. ευρώ σε 17 τράπεζες

Πρόστιμα συνολικού ύψους 10.200.000 ευρώ σε βάρος 17 τραπεζών για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο επιβάλλονται με αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Οι Τράπεζες επιμένουν στους καταχρηστικούς όρους εν μέσω της κρίσης

Αντισυνταγματικό, χαρακτηρίζουν οι Τράπεζες, το νόμο για την απαγόρευση των ποινών πρόωρης εξόφλησης!

Επιμένουν και δικαστικά στους καταχρηστικούς όρους δανείων οι τράπεζες

Πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανούς τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών που έχουν κριθεί παράνομοι και καταχρηστικοί στα δικαστήρια

Παράνομες κρίθηκαν από το Εφετείο χρεώσεις της Εθνικής Τράπεζας σε βάρος καταναλωτών

Παράνομους και καταχρηστικούς έκρινε το Εφετείο τόκους, προμήθειες και έξοδα που χρεώνουν οι τράπεζες σε βάρος των καταναλωτών, σε αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου
Designed and developed by: Infowonders