υπερχρέωση

Σημαντική αύξηση σε κρούσματα κατάθλιψης λόγω της υπερχρέωσης

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι και το προσωπικό εισπράξεων θα πρέπει να εκπαιδεύονται στο τομέα της ψυχικής υγείας προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τους ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη λόγω χρέους, σύμφωνα με την Ιρλανδική Ένωση που ασχολείται με τα προβλήματα κατάθλιψης και αυτοκτονιών (IAS).

 

Ο Νόμος 3869 τελικά δε λειτουργεί στην πράξη! Εξωδικαστική αποτυχία 99%!

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 πάνω από 3.200 πολίτες, δηλώνοντας αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων και των πιστωτικών καρτών τους, υπέβαλαν αιτήσεις δικαστικής διευθέτησης, κάνοντας χρήση του νόμου (3869/2010) για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

 

Υπερδιπλάσιες οι αιτήσεις

Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ενώ από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο είχαν κατατεθεί 471 αιτήσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο 118 το μήνα, τον Ιούνιο μόνο κατατέθηκαν 226. Και έπεται συνέχεια καθώς χιλιάδες υπερχρεωμένοι καταναλωτές κυνηγούν (ως προϋπόθεση εκ του νόμου πριν φτάσουν στα Ειρηνοδικεία της χώρας) τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους. Μάταια, όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα πενιχρά αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Σκοντάφτουν στην απροθυμία και στην άρνηση των τραπεζών.

Από τον Σεπτέμβριο έχουν απευθυνθεί στην ΕΚΠΟΙΖΩ 3.205 καταναλωτές προκειμένου να βοηθηθούν στην προσπάθεια για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους.

Εχουν αποσταλεί 14.400 αιτήματα σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα (ο κάθε οφειλέτης, δηλαδή, χρωστάει κατά μέσο όρο σε 4 με 5 τράπεζες), ενώ εκκρεμούν να σταλούν αιτήματα για άλλες 420 περιπτώσεις.

Τα χρέη για τον καθένα φτάνουν κατά μέσο όρο τις 170 με 180 χιλιάδες ευρώ, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που χρωστάνε ποσά ύψους 800 χιλιάδων ευρώ ή και 2 εκατομμυρίων.

Οι πιστωτές είναι στη συντριπτική πλειονότητα τράπεζες, αλλά και ιδιώτες (ακόμη και συγγενείς), εταιρείες ηλεκτρικών ειδών, τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών

Παρατείνεται μέχρι την 30.6.2011 η αναστολή των πλειστηριασμών, σύμφωνα με τροπολογία που υπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η τροπολογία θα κατατεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή με το νέο έτος.

 

Σε διαβούλευση η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων καταναλωτών που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους αντιμετωπίζει το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» που αναρτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του για διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους αρμοδίους φορείς μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ώστε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να κατατεθεί ως πρόταση νόμου -πλέον- για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.

 

Η νομοθετική προστασία του υπερχρεωμένου καταναλωτή να τεθεί σε άμεση προτεραιτότητα

Το άρθρο του κ. Πέτρου Σελέκου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μας κινητοποίησε το ενδιαφέρον για την προώθηση της νομοθετικής προστασίας του υπερχρεωμένου καταναλωτή στην οποία η χώρα μας έχει τραγικά καθυστερήσει.

 

Ζητείστε από την τράπεζά σας διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δόσεων!

Οι Τράπεζες με στόχο να αποφύγουν τα δάνεια να περάσουν σε οριστική καθυστέρηση, έχουν εισάγει μια σειρά από διευκολύνσεις προς τους πελάτες τους που αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τις δόσεις τους.

ΠΑΣΟΚ: Παρουσίαση σχ.ν.για την ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών

Τη δυνατότητα, μέσα από καθορισμένη δικαστική διαδικασία, σε όσους καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία είτε να ρυθμίσουν είτε να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εξοφλώντας με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την "Ρύθμιση χρεών και προϋποθέσεις απαλλαγής των υπερχρεωμένων καταναλωτών από τα χρέη τους".

Τραπεζικές ευθύνες για την υπερχρέωση

 

Για τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε ζώνη υψηλού κινδύνου και κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το σπίτι τους, οι τράπεζες δεν είναι άμοιρες ευθυνών.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου
Designed and developed by: Infowonders