Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές

Νέο κόλπο από εισπρακτικές για καινούριες συμφωνίες με οφειλέτες

Στην επιβολή προστίμων για καταχρηστικές πρακτικές έχει προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε βάρος έξι εισπρακτικών εταιρειών, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Tα ενοχλητικά τηλεφωνήματα στο σπίτι από τις εισπρακτικές εταιρείες

Ο Ηλίας Π. είναι άνεργος από επιλογή. Μέχρι πρότινος εργαζόταν σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών. Παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες γιατί, όπως λέει σήμερα ο ίδιος, «... κανείς δεν πρέπει να ξεπουλά την αξιοπρέπειά του για 300 ευρώ τον μήνα». Τόσα έπαιρνε για ένα πεντάωρο ασταμάτητων τηλεφωνικών ενοχλήσεων προς δανειολήπτες και οφειλέτες που αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πάσης φύσεως άλλες υπηρεσίες.

Πρόστιμα σε εισπρακτικές εταιρείες ... καιρός ήταν να γίνει ένας έλεγχος!

Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 390.000 ευρώ προχώρησε το Τμήμα Μητρώου Εταιρειών Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για παραβάσεις του νόμου 3758/2009 περί εταιρειών ενημέρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών (γνωστές ως εισπρακτικές). Ειδικότερα, οι επιβληθείσες κυρώσεις αφορούν έξι Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών, έναν Δανειστή και μία Εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης και προέκυψαν μετά από έρευνα καταγγελιών και διαμαρτυριών καταναλωτών.

Πρόστιμα στις εισπρακτικές που δεν τηρούν τον νόμο!

Πρακτικές παρενόχλησης, εξακολουθούν πολλές εισπρακτικές χωρίς να σέβονται την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και την προσωπικότητα των πολιτών. Το ενδεχόμενο να επιβληθούν, το προσεχές διάστημα, υψηλά πρόστιμα σε εισπρακτικές εταιρείες που παραβαίνουν το νόμο, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ.Στεργίου σε συνέντευξή του σε ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ, καθώς οι έλεγχοι αποδεικνύουν ότι ακόμη υπάρχουν εταιρείες που ακολουθούν πρακτικές παρενόχλησης, χωρίς να σέβονται την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και την προσωπικότητα των πολιτών, όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση που υπάρχει ήδη εδώ και αρκετούς μήνες.

Αυστηρότερο καθεστώς λειτουργίας για τις εισπρακτικές στο νέο νομοσχέδιο

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, προβλέπεται η επιβολή βαρύτατων προστίμων (ακόμη και διαγραφή από το μητρώο των επιχειρήσεων του κλάδου, που συνεπάγεται διακοπή λειτουργίας), σε περίπτωση που οι εταιρείες ενοχλούν για περισσότερη από μία φορά το μήνα ή επικοινωνούν με συγγενικά πρόσωπα ή ακόμη και τον εργοδότη του οφειλέτη. Ολες οι συνομιλίες των εισπρακτικών με τους οφειλέτες θα μαγνητοφωνούνται υποχρεωτικά, ενώ η αρμόδια Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αποκτά το δικαίωμα να ζητά από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες τα αρχεία των συνομιλιών ανάμεσα στις εισπρακτικές εταιρείες και τους οφειλέτες.

Οι αλλαγές

Αναλυτικά, το νέο νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες φέρνει τις ακόλουθες αλλαγές:

Νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εισπρακτικών εταιρειών

Σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές (πρώην εισπρακτικών εταιρειών) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με στόχο να θέσει φραγμούς στην ανεξέλεγκτη παρενόχληση των δανειοληπτών.

 

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της Ο.Κ.Ε. για το Σχέδιο Νόμου που αφορά στις Εισπρακτικές Εταιρείες

 Στη συνέχεια παραθέτουμε την ενότητα της Γενικής Αξιολόγησης από την τοποθέτηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) επί του Σχεδίου Νόμου με θέμα «Νομικό Καθεστώς Λειτουργίας Εταιριών Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Απαιτήσεις». Όλο το κείμενο των παρατηρήσεων είναι διαθέσιμο σε μορφή Word όπως επίσης και το συνολικό Νομοσχέδιο.

 

Οι βρετανικές εισπρακτικές δίνουν 30 ημέρες περίοδο χάριτος!

Οι βρετανικές εισπρακτικές εταιρείες αποφάσισαν να δίνουν 30 ημέρες περίοδο χάριτος σε όσους οφειλέτες έχουν απευθυνθεί σε συμβούλους σχετικά με τις οφειλές τους (accredited debt advisers).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρίες

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λεγόμενες «εισπρακτικές εταιρείες» («εταιρείες ενημέρωσης» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου), με τις ψήφους της συμπολίτευσης.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου
Designed and developed by: Infowonders