Καθυστερούμενα Δάνεια

Εκτεταμένες ρυθμίσεις και "κούρεμα" των οφειλών προβλέπονται για το 2011

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα ρυθμιστούν φέτος, ενώ τράπεζες «κουρεύουν» μέχρι και κατά 60% τις οφειλές από τα καθυστερούμενα δάνεια προκειμένου να εισπράξουν τμήμα του χρέους.

 

Αναζητήστε τις διευκολύνσεις αναχρηματοδότησης δανείων των τραπεζών

Σημαντική αύξηση των επισφαλειών έχει προκαλέσει η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, με τα δάνεια σε καθυστέρηση να ξεπερνούν πλέον τα 11 δισ. ευρώ. Η μείωση του εισοδημάτων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά εργασίας έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τον αριθμό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν στην ώρα τους τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ένας στους πέντε δανειολήπτες, δηλαδή συνολικά 480 χιλιάδες πελάτες, καθυστερούν την καταβολή των δόσεών τους για διάστημα έως και 3 μήνες, ενώ 41 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν κηρύξει στάση πληρωμών για διάστημα άνω των 9 μηνών.

 

Στα 23 δις ευρώ τα σωρευτικά προβληματικά δάνεια το 2010 στο τραπεζικό σύστημα

 Περίπου στο 8,3% διαμορφώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2010 μετά την σημαντική αύξηση των προβλέψεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στο  α΄ τρίμηνο του 2010 έφθασαν στα επίπεδα ρεκόρ για τον κλάδο  1,6 δις ευρώ... 

Η εικόνα των καθυστερήσεων στο πρώτο εξάμηνο

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των δανείων. Ενδεικτικά, στο τέλος Ιουνίου οι καθυστερήσεις στις πληρωμές δόσεων για δάνεια της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν στο 5,1% (των συνολικών δανείων της τράπεζας), έναντι 4,5% που ήταν στο τέλος Μαρτίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διπλάσιες καθυστερήσεις των δανείων στην Ελλάδα

Τις υψηλότερες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πέραν από τις υψηλές καθυστερήσεις, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανάγκη χρηματοδότησης άνω των 4 δισ. ευρώ φέτος και άνω των 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στο 5,5% τα καθυστερούμενα δάνεια από αρχές του έτους

Προς το επίπεδο του 5,5% κινούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τραπεζικής αγοράς τους πρώτους μήνες του έτους, διαμορφώνοντας ένα μέσο όρο που ενισχύει την ανησυχία για το μέγεθος των επισφαλειών φέτος.

Αυξάνονται σημαντικά οι καθυστερήσεις στις πληρωμές πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ

Εξαιρετικά δυσοίωνοι διαφαίνονται οι επόμενοι μήνες για τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αυτοκινήτων, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings, αφού ολοένα και πληθαίνουν οι καταναλωτές που αδυνατούν να καλύψουν τις μηνιαίες δόσεις.

Ενα στα τρία νοικοκυριά καθυστερεί τις δόσεις!

Αλλη μία πρωτιά για την ελληνική οικονομία, με τα νοικοκυριά της να καθυστερούν στις πληρωμές, σε ποσοστά υπερδιπλάσια από χώρες όπως η Oυγγαρία ή η Λετονία.

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου
Designed and developed by: Infowonders