Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Οι μικρές τράπεζες ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις για άμεση είσπραξη των οφειλών

Σε αδιέξοδο και πρόωρο επιχειρηματικό θάνατο οδηγούνται πολλές επιχειρήσεις, καθώς μερίδα μικρομεσαίων τραπεζών ακολουθώντας μια παρελκυστική πολιτική εμποδίζει την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων. Σε μια κρίσιμη περίοδο που η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα πάρουν τις απαραίτητες χρηματοδοτικές «ανάσες», οι μικρού μεγέθους τράπεζες ή αυτές που έχουν τη μικρότερη συμμετοχή στον συνολικό δανεισμό μιας επιχείρησης δημιουργούν εμπόδια και πλήθος δυσκολιών, απορρίπτοντας τα προτεινόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης. Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά «εκβιάζουν» τους μεγάλους δανειστές να αναλάβουν και τα μικρότερου ύψους δάνεια, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Στο "κόκκινο" 4.500 επιχειρήσεις

Σε δεινή θέση βρίσκονται περίπου 4.500 επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική τους ικανότητα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρήσεων, από 1,94% το 2000, έφτασε στο 4,32% το 2009, ενώ για το 2010 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 7% έως 7,5%.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία των εταιριών για ακάλυπτες επιταγές.

Έντονα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών παραμένει 1 στα 10 δάνεια, ενώ 8 στις 10 νέες αιτήσεις απορρίπτονται.

Πηγή: ΣΚΑΙ

 

Συλλογή ανεξάρτητου περιεχόμενου
Designed and developed by: Infowonders