Συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας επικρατούν και στη Ρόδο!

Συνεχή επιδείνωση καταγράφουν οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας για επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς μετά την αύξηση που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι ακάλυπτες επιταγές και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει και ο αριθμός των διαταγών πληρωμής στο νησί της Ρόδου. Με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ζουν εκατοντάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες στη Ρόδο που ολοένα και περισσότερο νιώθουν να "σφίγγει" στο λαιμό τους ο βρόγχος του οικονομικού αδιεξόδου.

Ο αριθμός των αιτήσεων για την έκδοση διαταγών πληρωμής (δάνεια, επιταγές, γραμμάτια) στο Πρωτοδικείο Ρόδου από την αρχή του χρόνου μέχρι και την 4η Αυγούστου 2010 ανήλθε σε 1244 ενώ έχουν ικανοποιηθεί ήδη 1227.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει την ευρύτητα της οικονομικής κρίσης είναι η πρωτοφανής έκρηξη που παρουσιάζεται και στην έκδοση διαταγών πληρωμών για οφειλές μικρότερες των 12.000 ευρώ αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Ρόδου.

Από τις αρχές του έτους και μέχρι την 9η Αυγούστου 2010 υποβλήθηκαν 2063 αιτήσεις για την έκδοση διαταγών πληρωμής στο Ειρηνοδικείο και ικανοποιήθηκαν 1988.

 

 

Το έτος 2009 εξάλλου εκδόθηκαν 2700 διαταγές πληρωμής από το ίδιο δικαστήριο έναντι 1045 του έτους 2008, 1031 του έτους 2007 και 1013 του έτους 2006.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται σε επίπεδο Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου με τον αριθμό των μηνύσεων για ακάλυπτες επιταγές να ξεπερνά από τις αρχές του έτους τις 1500!!.

Ταυτόχρονα ο αριθμός των πλειστηριασμών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στο νησί.
Σε επίπεδο Εκουσίας Πολυμελούς από την αρχή του έτους μέχρι και χθες υποβλήθηκαν 12 αιτήσεις πτώχευσης, αναστολής πληρωμών και υπαγωγής σε ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για ρύθμιση οφειλών.
Η πλειονότητα των διαταγών πληρωμής εκδίδεται μετά από προσφυγή σε ένδικα μέσα των τραπεζών, οι οποίες καθημερινά διαπιστώνουν ότι και οι οφειλέτες τους αυξάνονται και η απροθυμία των οφειλετών για προτεινόμενες ρυθμίσεις - διακανονισμούς μετατρέπεται σε άρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μετά το σφράγισμα της ακάλυπτης επιταγής ή της συναλλαγματικής, ο κάτοχός της εξουσιοδοτεί δικηγόρο, ο οποίος συντάσσει την αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής, την καταθέτει στο Πρωτοδικείο, στηρίζει την απαίτησή του και περιμένει την απόφαση. Στην περίπτωση της οφειλής δανείου, η τράπεζα καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση, κλείνει τον λογαριασμό και συντάσσει τη διαταγή πληρωμής.

Σύμφωνα με παράγοντες, τόσο από τον τραπεζικό όσο και από τον εμπορικό κλάδο, πρόκειται για μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη η οποία είναι ενδεικτική της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά και μάλιστα όταν στο σύνολό τους οι εκτιμήσεις θέλουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες. Στελέχη του εμπορικού κόσμου θεωρούν ότι μερίδιο ευθύνης για την αύξηση των διαταγών πληρωμής του τελευταίους μήνες, έχει η γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η κρίση ρευστότητας. Και αυτό γιατί πληθαίνουν καθημερινά οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Την ίδια στιγμή τραπεζικά στελέχη συνδέουν την έξαρση που σημειώνεται στις διαταγές πληρωμής με την κατακόρυφη αύξηση που καταγράφουν οι ακάλυπτες επιταγές από την αρχή του χρόνου, όπως επίσης και με την αυξητική τάση που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνοντας ότι και οι τρεις αυτοί δείκτες ακολουθούν παράλληλη πορεία και καταδεικνύουν την ίδια ζοφερή πραγματικότητα.

Πηγή: Δημοκρατική Online

 

Designed and developed by: Infowonders