Σημαντική αύξηση σε κρούσματα κατάθλιψης λόγω της υπερχρέωσης

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι και το προσωπικό εισπράξεων θα πρέπει να εκπαιδεύονται στο τομέα της ψυχικής υγείας προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τους ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη λόγω χρέους, σύμφωνα με την Ιρλανδική Ένωση που ασχολείται με τα προβλήματα κατάθλιψης και αυτοκτονιών (IAS).

 

Σύμφωνα με το Fine Gael TD, ο κ. Dan Neville, πρόεδρος της IAS μάς ανακοινώνει ότι έρευνα έχει δείξει πως άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι χρεωμένοι, καθώς συχνά συμβαίνει να ζουν με χαμηλό εισόδημα και να αδυνατούν να εργαστούν εξαιτίας δυσκολιών που προκύπτουν είτε επειδή είναι κοινωνικά στιγματισμένοι, είτε επειδή ασθενούν.

Είναι σημαντικό το προσωπικό των εισπράξεων, να λαμβάνει εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετούν ένα πρόγραμμα στο οποίο οι πελάτες θα μπορούν  να επιλέξουν τον προσωπικό τους λογιστικό ελεγκτή  για τις ακανόνιστες δαπάνες, έτσι ώστε να προφυλάσσουν καλύτερα τα οικονομικά τους. Ο κ. Dan Neville, μας ενημερώνει,  πως τα προσωπικά δάνεια στην Ιρλανδία κυμαίνονται στο εκπληκτικό ποσό των 172 δισεκατομμυρίων!

Τονίζει επίσης, ότι οι οικονομικές ανασφάλειες, δεν κρατούν απλά τους ανθρώπους ξάγρυπνους τη νύχτα, αλλά ακόμα είναι η αιτία για τα υψηλά επίπεδα του στρες, της κατάθλιψης και σε μερικές περιπτώσεις, της τάσης για αυτοκαταστροφή ή ακόμα και για αυτοκτονίες.

Σε μία εποχή που σε ολόκληρη τη χώρα οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφάλεια για τα οικονομικά τους, η κατάθλιψη λόγω της υπερχρέωσης είναι πραγματική και συνεχώς αυξανόμενη.

Σε τελευταία έκθεση που παρουσιάστηκε στην Αγγλία, ο κ.Dan Neville, επισήμανε πως έχει διαπιστωθεί ότι από τα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα:

  • 71%  ξεμένουν από χρήματα τις περισσότερες εβδομάδες, αν όχι όλες.
  • 87% βασίζονται σε πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν το φαγητό και τις καθημερινές τους ανάγκες.
  • 56% ξεμένουν από τροφή λόγω των χρεών τους.
  • 21% δεν χρησιμοποιούν θέρμανση.
  • 92% αναφέρονται να μην βρίσκονται σε θέση να κοινωνικοποιηθούν.

Ο κ. Dan Neville, σημειώνει  ότι οι άνθρωποι  εξαρτώνται από τις πιστωτικές κάρτες για να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες και μάλιστα εκείνοι  που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι πιο πιθανό να πάρουν δάνεια από δανειστές που χρεώνουν με υψηλό επιτόκιο.

Είναι ανησυχητικό το ότι οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα υπέρογκο ποσό οφειλών το οποίο δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξοφλήσουν.

Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια ανισότητα και πραγματικά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα δάνειά τους, αλλά και με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τότε θα πρέπει να δράσουν η κυβέρνηση, το εθνικό σύστημα υγείας, οι τράπεζες, οι εισπρακτικές εταιρίες, αλλά και οι πιστωτές , εξήγησε ο κ. Dan Neville.
Συνεχίζοντας τονίζει πως αλλάζοντας τις πρακτικές στον τομέα των οφειλών, όπως, απαλλαγή από τους τόκους όταν ο πελάτης ασθενεί και  εκπαιδεύοντας τους τραπεζικούς υπαλλήλους σε θέματα ψυχικής υγείας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Το καθήκον των τραπεζικών υπαλλήλων είναι να βοηθούν τους πελάτες τους και όχι να τους κυνηγούν ανελέητα. Ειδικά όταν αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Για παράδειγμα, άνθρωποι που υποφέρουν από διπολική διαταραχή, κατά τη διάρκεια της μανιακής φάσης εξωθούνται και ξοδεύουν υπέρογκα ποσά, πράγμα που τους  κάνει να είναι  4 φορές  πιο επιρρεπής στο δανεισμό από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.

Κλείνοντας  την έρευνα ο κ. Dan Neville, λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για τις ψυχιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρούσα οικονομική κρίση.
 
 

Designed and developed by: Infowonders