Νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εισπρακτικών εταιρειών

Σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές (πρώην εισπρακτικών εταιρειών) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με στόχο να θέσει φραγμούς στην ανεξέλεγκτη παρενόχληση των δανειοληπτών.

 

 

Τρία είναι τα θέματα που απασχολούν έντονα την υπουργό, κ. Λούκα Κατσέλη, ενόψει της κατάρτισης και κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο θα κατατεθεί αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου :

1.    Η υιοθέτηση κανόνων που δεν θα επιτρέπουν στις εισπρακτικές εταιρείες να παρενοχλούν ανεξέλεγκτα τους δανειολήπτες, με τηλεφωνήματα σε ακατάλληλες ώρες, ή ακόμη και σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

2.    Η καθιέρωση σοβαρών διοικητικών κυρώσεων, που θα φθάνουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας μιας εταιρείας, σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας.

3.    Η οριοθέτηση της δράσης των εισπρακτικών εταιρειών, που σήμερα εμφανίζονται να κινούνται ανεξέλεγκτα, ακόμη και μετά την έκδοση διαταγής πληρωμής εις βάρος του οφειλέτη, ενώ προχωρούν και σε εξαγορές δανείων σε «χτυπημένες» τιμές από τράπεζες και στη συνέχεια ο δανειολήπτης βρίσκεται να χρωστάει σε μια μη τραπεζική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στο ΥΠΟΙΑΝ εκκρεμούν περισσότερες από είκοσι αιτήσεις εισπρακτικών εταιρειών, που επιθυμούν την εγγραφή τους στο νέο μητρώο. Η διαδικασία προχωράει, αν και είναι σαφές ότι δεν έχει αντίκρισμα, αν η καταγραφή δεν συνοδευθεί από την καθιέρωση κανόνων και κυρώσεων για όσους τους παραβαίνουν.

Δείτε άλλα άρθρα για τις Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές, Εισπρακτικές Εταιρείες, Δανειολήπτες.
Πηγή: BankNews.gr

Designed and developed by: Infowonders