Αυτόφωρο για φοροοφειλές άνω των 75.000 ευρώ

Η αυτόφωρη διαδικασία θα ακολουθείται για τα φορολογικά αδικήματα, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 75.000 ευρώ, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελής, προς όλες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.

 

Αναλυτικότερα, ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι για τα φορολογικά αδικήματα των νόμων 2523/1997 και 1882/1990 θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Σημειώνει επίσης ότι «σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ κ.λπ. και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών (από οφειλέτες που προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις προς το Δημόσιο υποχρεώσεις τους, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογούμενους), στα πλαίσια τόσο της γενικής όσο και της ειδικής πρόληψης, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη».

Όπως επισημαίνει η εγκύκλιος, η παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία είναι επιβεβλημένη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες «το ύψος τού διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ, κ.λπ., υπερβαίνει (σε ετήσια βάση) το ποσό των 75.000 ευρώ (άρθρο 18, παράγραφος 1, εδάφιο γ? του Ν. 2523/1997), πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Αντίθετα, σημειώνει ο κ. Παντελής η αυτόφωρη διαδικασία δεν ενδείκνυται για τα εγκλήματα του Ν. 1882/1990 (άρθρο 25, παράγραφος 1), όπου η οφειλή υπερβαίνει μόλις το ποσό των 5.000 ευρώ. Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα της συνταγματικότητας της αυτόφωρης διαδικασίας θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Ο αντεισαγγελέας του Α.Π. ζητεί τέλος τόσο από τις εισαγγελίες Εφετών όσο και Πρωτοδικών να ορίσουν ιδιαίτερες δικάσιμες, στις οποίες θα προσδιορίζονται μόνο φορολογικές υποθέσεις.
 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Designed and developed by: Infowonders